«ουκ εμού, αλλά του λόγου ακούσαντες σοφόν έστιν Έν πάντα είναι»


Ο Ηράκλειτος και το βιβλίο του «Περί Φύσεως»Ο Ηράκλειτος , γεννήθηκε στην Έφεσο κατά το 544 π.Χ. και είχε αριστοκρατική καταγωγή. Ο Διογένης Λαέρτιος, στο έργο του «Βίοι Φιλοσόφων» αναφέρει ότι το έργο του Ηρακλείτου έχει καταγραφεί σε βιβλίο με τον τίτλο «Περί φύσεως», που είχε διαιρεθεί σε τρεις πραγματείες: Για το σύμπαν, για την πολιτική και για την θεολογία. Δεν είναι γνωστή η ακριβής μορφή του βιβλίου, ούτε εάν το έγραψε ο ίδιος ή αν κάποιος μαθητής του κατέγραψε μια συλλογή προφορικών ρήσων του Ηρακλείτου. Πλήθος αναφορών και αποσπασμάτων από το έργο του υπάρχουν στην αρχαία Ελληνική γραμματεία, από όπου και διασώζονται διάφορα αποσπάσματα.

Το έργο του όμως , όπως και πολλών άλλων σπουδαίων φιλοσόφων, δεν κατάφερε να διασωθεί ολόκληρο, καθώς είχε να αντιμετωπίσει την μαζική καταστροφή βιβλίων Ελληνικής σκέψεως από τους Ιουδαιοχριστιανούς, που συνέβαινε επί σειρά αιώνων. Θα ξεφεύγαμε από το θέμα μας εάν αναφερόμασταν αναλυτικά σε αυτή την καταστροφή, όμως αξίζει να παρατεθούν μερικά παραδείγματα:

364 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Φλάβιος Ιοβιανός διατάζει την πυρπόληση της βιβλιοθήκης της Αντιοχείας, με καταστροφή χιλιάδων βιβλίων Ελληνικής φιλοσοφίας.

372 μ.Χ Ο αυτοκράτορας Βάλης, εκτός από τον διωγμό και την δολοφονία χιλιάδων Ελλήνων (όπου έκαψαν στην πυρά τον φιλόσοφο Σιμωνίδη και αποκεφάλισαν τον φιλόσοφο Μάξιμο), διατάζει τους κυβερνήτες της Μικράς Ασίας να εξολοθρεύσουν όλους τους Έλληνες και να εξαφανίσουν όλα τα βιβλία της φιλοσοφίας και της κοσμοθεωρίας τους.

384 μ.Χ. Ο Θεοδόσιος διορίζει έπαρχο Ανατολής το Ματέριο Κυνήγιο και τον διατάζει να χρησιμοποιήσει τους χριστιανούς μοναχούς για την καταστροφή των ελληνικών ναών σε νότια Ελλάδα και Μικρά Ασία, καθώς και για το κάψιμο όλων των ελληνικών βιβλίων. Εκατοντάδες ελληνικοί ναοί και βιβλιοθήκες ισοπεδώνονται και καίγονται

391 μ.Χ Ο πατριάρχης Θεόφιλος καταστρέφει την τεράστια βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας.

440 μ.Χ. Ο Θεοδόσιος Β, διατάζει το κάψιμο όλων των μη χριστιανικών βιβλίων.

528 μ.Χ. Ο Ιουνστινιανός, επιβάλλει ποινές θανάτου δια σταυρώσεως, πυρός και βασανιστηρίων στους Έλληνες, και συντάσσει τον «Ιουνστινιάνειο κώδικα», μνημείο ανθελληνικού παροξυσμού.

556 μ.Χ. Ο επίσκοπος Αμάνθιος στέλνεται από τον Ιουστινιανό στην Αντιόχεια για να εξοντώσει όλους τους εναπομείναντες εθνικούς της πόλης και να καταστρέψει τις κρυφές ιδιωτικές τους βιβλιοθήκες με την «ανόσια» γνώση των Ελλήνων.

562 μ.Χ. Έλληνες πιάστηκαν και διαπομπεύτηκαν μέσα στην Κωνσταντινούπολη ταυτόχρονα με το κάψιμο όσων ελληνικών βιβλίων βρέθηκαν σε ιδιωτικές συλλογές.